EL LLAÜT DE MENORCA

calas font 10

Menorca des de el segle XVIII es convertí en un lloc de formació de mestres d’aixa i en un port famós per a la reparació, hibernada i construcció de vaixells.

Els llaüts són forts, lents, segurs i sense apenes calat, per això et permet navegar per tota l’illa i ben a prop de la costa. Sens dubte és el model d’embarcació ideal per les aigües de Menorca.
Per fer un llaüt, antigament el mestre d’aixa anava al bosc a triar i tallar la llenya per fer l’embarcació. Podia ser de pí Menorquí, alzina o ullastre. Aquesta es deixava uns mesos submergida amb aigua salada i fang per curar-la.

Un cop passat aquest procediment, s’eixugava i netejava, traient les parts dolentes dels troncs i deixant les bones. Amb un tramat fet de cordills que servirian de referència per començar  a construir-lo, es muntava  la roda, les costelles, madissos, contrarodes i quedava  fet l’esquelet de la barca , clavaven amb claus d’aram i unien les diferents peces de l’estructura.

Només quedava pintar i col.locar la resta d’aparells .

L’obra final és la d’un vaixell que tant per anar a pescar, fer vela o navegar tranquil·lament per la costa, ens donarà el plaer de l’aventura.

Bubbi Charter Menorca

__________________________________________________________________

Menorca desde el siglo XVIII se convirtió en un lugar de formación de «mestres d’aixa» y en un puerto famoso para la reparación,
hibernada y construcción de barcos.
El «llaüt» fuerte, lento, seguro y sin apenas calado, te permite navegar por toda la isla  muy cerca de la costa. Sin duda
es el modelo de embarcación ideal para  las aguas de Menorca.
Para hacer un «llaüt», antiguamente el  «mestre d’aixa» iba al bosque a elegir y cortar la leña para hacer la embarcación. Podía ser de
pino Menorquín, encina o acebuche. Esta se dejaba unos meses sumergida en agua salada y barro para curarla.
Una vez pasado este procedimiento, se secaba y limpiaba, sacando las partes malas de los troncos y dejando las buenas.
Con un tramado hecho de cordeles que servirían de referencia para empezar a construirlo, se montaba
la rueda, las costillas, varengas, contra-ruedas y quedaba hecho el esqueleto de la barca ; clavaban con clavos de cobre.
Sólo quedaba pintar y colocar el resto de aparejos.
La obra final es la de un barco que para ir a pescar, hacer vela o navegar tranquilamente por la costa nos hará pasar grandes aventuras.
Bubbi Charter Menorca

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s